23 tahun dah kahwin!!

Alkisahnya melepak di dalam bilik bersama ibunda tercinta.. Merepek sambil makan kerepek...
Ummi : 2 tahun setengah lagi habis lah kan?
Kita : tak lah! 3 tahun lagi lah..
Ummi : La,kira dah bukak sem lah. Umur berapa nanti?
Kita : Ne boleh! 23 tahun nanti habis lah
Ummi : Dulu Ummi da kawen dah time tu
Kita : Ok what, kawen time tu
Ummi : Aish, Kak Long kawen dengan budak langkawi tu, jenuh la nak tambang feri!
Kita : Ha?? (terkedu 2 minit, sedih pon ada)
Ummi : Kalau atok dan nenek da tak ada, kita buat dekat Penang je kenduri!
Kita : Ha???? ( terkedu 2 minit lagi) Mana boleh! Tak best! Makan kat bawah, pelamin kat atas! No way.. Kelantan jugak! Kawan-kawan orang semua dekat sana!
Ummi : Sewa lah bas dekat dorang!
Kita : Tak nak! Kelantan jugak!
Ummi : Eh, eh, nak kawen ke??
Kita : hahaha ... Mestilah nak! wink wink wink :P

Merenyam kejap. Ada jodoh ada lah kan,, Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan segala-galanya :) Tak nak dah fikir, no stress-stress ye Istiqomah :) By the way siapa budak langkawi tu? Tet!! Dia ialah orang pertama yang kita tunjukkan gambar dekat Ummi.. Gambar je pon, tak sangka pulak Ummi ingat... Huhu.. Okay full stop! Banyak lagi benda yang nak kena fikir.. Study study study :)

psst psst : kita tak nak kahwin awal okay.. tunggu sampai jodoh baru kawen :) Kalau jodoh awal lagu mana?? ALamak!!!! Ummi orang tak nak kahwin umuq 23!!

40 lying to myself:

Shafik Saffuan said...

peerrghhh nk kawen da?jgn lupa jemput aku hahaha....

iszieylyanziy said...

@ shafik! aku tunggu kad jemputan kawen ko ngn ainul dulu okay? set! ahahah

~miss nusafara~ said...

errr...sy thun depan....kene cari boypren...mama da bisinggg!!

iszieylyanziy said...

@ fara : kan ke dah ada>> doc kan?ngeee

~miss nusafara~ said...

doc?? memang laa..duk kawan..tapi x sure die jd suami saya..tp dlm hati tingin sangttttttttttttt!!!!!!!!!!!!and i really miss him! heee

Aizuddin Hanis said...

wah...cptnye kawen...

~♥ Mawar ♥~ said...

kawen la 22. taun depan sekali ngan saya .. hee

cik ETTY said...

sportingnye ummi is ;)
hehe btw kawen jgn lupe jemput ye ;D
kawen kt klate la~ ley pg.hehe

iszieylyanziy said...

@ fara : sama-sama la kita berdoa,,huhu,,is pon tak tahu lah cam ne :(

iszieylyanziy said...

@ aizudin : my mum yang cakap,,is tak cakap is nk kawen bila da 23 pon

iszieylyanziy said...

@ mawar : jemput lah ye,,, :)

iszieylyanziy said...

@ etty : hahha,,,lambat lagi :)

~miss nusafara~ said...

ngan org kelantan yerk?? hihi

aNnE said...

kawen je sis cepat2..bnda baik jgn lmbt2 kn..hahaha

ezzenurfarhani@blogspot.com said...

hehe t kawen jangan lupe jemput k..

ADfeez said...

permpuan xde masalah kalo nk kawen awl... yg penting suami tu blh tanggung die... yg perempuan kene prepare adalah mentaliti dan fizikal... tu sume kene ready :)

AfiQ said...

ur mom da kasi hint la tu.. hahaha.. cari la calon cepat2.. hehehe..

iszieylyanziy said...

@ fara : orang kelantan mana??tak dak calon lagi ni

iszieylyanziy said...

@ anne : huaa,,,xde clon,,,sedih nie

iszieylyanziy said...

@ eeze : mesti jemput,insyaAllah.,,,tak tahu bila lagi ni :(

iszieylyanziy said...

@ Adfeez : memang lah,,tapi kalau laki tak datang meminang,,xkn kawen la kot

iszieylyanziy said...

@ afiq : macam mana nak cari calon nie,,xde yang nak,, :)

ANATI SOKI said...

org dulu2 kawin awal! heheheheheh
student ipg? anat pun ipg jugak!!! anat ipg perlisis.. kamu? hehehee

anat fllow mellow cni ye!

iszieylyanziy said...

@anati : ip perlis cos pe?? is ip mizan besut :)

CikGadis said...

amboi de.. jom kawen jom hehe.
akak ipg gak ;P

iszieylyanziy said...

@cikgadis : hahah,,akak kawen jemput lah,,,ngee,, ipg mne??

syira aka sepatu hijau said...

salam

ibu bapa mmg mcm tu :)

asalkan kita berbicara secara halus, mereka mseti akan faham :D

Bulan said...

i da 24thn.boyfren pn xde lg.hukhukhuk

HaNTwO said...

awalnya nak kawin....zaman sekarang waktun yang sesuai untuk kawin dalam lingkungan 25 ke 26 tahun...

iszieylyanziy said...

@ syira : kan kan,,mereka sangat memahami :)

iszieylyanziy said...

@ bulan : nanti ada la tu ye syg,,,jodoh xkemana :)

iszieylyanziy said...

@ han : kn kn,,aku pon pk nk kawen 25 or 26 :),,ngee

CikGadis said...

ipg kpp :)

Lelaki Ini said...

saya juga dah tak sabar2 nak kawen

hehehe

iszieylyanziy said...

@ cik gadis : ramai nya dak mktb melaka,,ngee,,selamat berkenalan :)
nk g gak gathering,,huaa,,sedih lah

iszieylyanziy said...

@ lelaki ini : kawen je lah:P

izhar said...

kawen la jauh2 cket.leh la ak g touring~wakakah!!!

iszieylyanziy said...

@ beb : ahhaha,,amboi ko,,jauh2x,,jauh tang mana weh??ahhaha

izhar said...

luar kelantan lah...jgn seberang laut dah la.nant x jadi lak planning ak nk touring~insyaAllah kalu ade masa ak g kenduri mu weh.wakakah!!!

iszieylyanziy said...

@ beb : hahaha,,make sure ko ade mase aku nk kawen,,ngee,,nth bile tak tahu :P