Saya Kena Jahit!


Pergh! Hari Selasa and Khamis is bad day lah kot.. Sampai je waktu rehat, semua dah cuak, kalau boleh nak je skip kelas tu ( nak kena lagi teruk sila la skip ) Kalau hari Khamis pulak, awal-awal lagi dah cuak, tak habis kat situ, sambung lagi pukul 1.30 petang till suka hati dia nak berhenti pukul berapa! Alamat balik lambat la Is hari khamis.. Kalau balik Penang tak pe lah jugak, sebab bas malam, ni balik Kelantan! Adeh.. Pening dah fikir nak balik mana.. Belom kahwin dah sibuk fikir.. Susah ada 2 rumah ni.. Susah bila terikat dengan hati.. So cuti seminggu raya cina ni memang pilih untuk balik Pasir Mas, then cuti Midsem balik Penang dari KL.. Capek seh.. Grr..

Berbalik kepada tajuk entry, bukanlah saya accident atau apa sampai kena jahit.. Tapi saya kena jahit baju.. Sebelum menjahit, mestilah kena melalui proses-proses jahitan (ayat skema disitu)..

First, kena design baju yang nak dijahit.. Bukan satu, tapi 5! Tapi bukanlah seperti dalam gambar di atas.. blouse kami longgar dan berlengan panjang bagi perempuan :)

Then buat pola kecik! Kecik gila, sakit mata nak melukis pola tu.. Lepas tu baru lah buat bola besar macam gambar di atas..

Dah siap lukis baru gatal nak beli pembaris untuk lukis pola! Hahaha.. Gila kan.. Orang lain beli sebelum nak melukis.. Tak apa.. Boleh guna jugak untuk mengubah suaian pola nanti :)

psst psst : kalau masa nak lukis pola dah kena ketuk-ketuk manja.. Nak mula potong kain kena apa pulak? Terjun bangunan? Dah nak mula menjahit pulak? Kencing dalam seluar? Hahaha... Hawau.. Abaikan.. Lepas kelas je masing-masing dapat dosa free.. Hahaha... Aiyok.. Pesanan ikhlas kepada bebudak kelas : mental kena kuat beb! :P

38 lying to myself:

noraim said...

lahh, igt eksiden ke apa dah. hihi.
org kelantan ke? kalo betul sama lah kita. :)

iszieylyanziy said...

@noraim : hehe,,mintak jauh,,mase darjah 6 pnah kena jait,,ehhe,,,kelantan2x,,,pasir mas,,ehehhe,,

Noor H said...

dulu msa 5 thun..sy pon pnah kna jahit kat dahi..sbb nakal mlompat2 kt umah yg tgah d siapkn..huhuu

iszieylyanziy said...

@ noor h : hehe,,is lak jtuh moto,,haha,,ganas2,,

AH7 said...

wah...sejak bile cikgu jd taylor swift ni...

iszieylyanziy said...

@ din : hahaha,,taylor is,,hahaha :P

Si DauN CeRi said...

hurrrmmm.. sy kagum dgn org yg pandai menjahit...

iszieylyanziy said...

@ si daun ceri : haha,,moh lew kite bljo mnjhit jugk,,hehe

KUREKURE COMEL said...

wahhh...boleh la mina blajo jahit...boleh kn...kn...

iszieylyanziy said...

@ kurekure : boleh je,,meh sini meh,,hehe,,nnt is ajar,,ahahha

adwafarahin said...

nie mst hebat menjahit nie
hebat!

iszieylyanziy said...

@ adwa : hahaha,,hebat gile sampai kena ketuk2 ngn lec kan,,hahaha

Nur Affini Mohd Mashudi said...

Kene buat blause kan ? gd luck !.Hee. k fina punye jadi. tp pendek sikit. cadang nak buat pjg sikit. nGee

aNnE said...

hehe menjahit yer..boleh la anne tempah baju..hahaha ;p

iszieylyanziy said...

@ kak fina : hehehe,,,bestnye,,ktorg ni,,macam2,,huaaa

iszieylyanziy said...

@ anne : hahaha,,tempah baju jadi apron,,,nak?hahaha

zikeryhassan said...

tak sabar nak tengok hasil nya nanti

iszieylyanziy said...

@ zik : haha,,takut doe,,adeh,,cik gee cik gee,,,adeh,,

si para para said...

boleh la tempah baju raya lepas ni ye.. :)

matdin said...

wuah!! boleh dapat baju free r nanti hehe..

Jemput2 sini yer hehe
Blog Matdin

HaNTwO said...

tulun jahitkan seluar sotong pokcik yang dah koyak rabak hehehehe..

iszieylyanziy said...

@ sipara para : ahak! no hal,,hehehe :P

iszieylyanziy said...

@ matdin : hahaha,,free apenye

iszieylyanziy said...

@ hantwo : hahaha,,jahit la sendiri,,ngee

Mixhedryanson said...

jahit jangan x jahit..

iszieylyanziy said...

@ miz : jahit aje,,lalala

matdin said...

baju free la hehehe...

iszieylyanziy said...

@ matdin : eleh,,xde2,wek,,p beli sendiri p

matdin said...

beli dgn isz boleh dapat banyak diskaun kot kekeke..

misyamissyou said...

ahaha..tajuk gemapak abis..ingt kena jahit betul tadi..haha!

Payche said...

la.. ingat betol la td~

iszieylyanziy said...

@ matdin : hehe,,,xde mknenye,,y nie nth jadi ke tidak,,

iszieylyanziy said...

@ misya : hahah,,gimik aje,,ahah

iszieylyanziy said...

@ payche : haha,,tipah tertipu ke?hehe

Drama Queen said...

pas ni leh amek oder jahit baju kurung moden DQ eak

iszieylyanziy said...

@ drama : hahaha,,,xreti xreti,,kang jadi kurung pehang pulak,,nahhaha

♥ p a A n i ♥ said...

ingatkan tgn luka ke kne jahit!! seb bek bukan.hehe

iszieylyanziy said...

@ paAni : dear,..sakit wo kena jahit baju nie,,same cam kena jahit luka,,ngee