Ikan siakap masak stim


hye uolss! hik! ISz nak cerita ni.. Alkisahnya kat rumah ni banyak sangat ikan siakap *musim ikan siakap gamaknya* okay back to the story, kebosanan kat rumah sebab Ummi dengan Abah kan kerja,jadi..terdetik nak masak ikan siakap masak stim untuk lunch *harapnya menjadi lah kan :)

bahan bahan nya 
limau kasturi
bawang besar
bawang putih
halia
cili
tomata
ikan siakap jangan lupa 


ISz ni bukannya rajin sangat pon nak kukus kukus ikan ni kan,jadi diinovasikan! ha INOVASI okay! kelas gitu.. Cari kuali,panaskan kualinya, then masukkan bawang dan halia *tak letak minyak pon.. lepas tu masukkan air dan ikannya... masukkan cili dan jus perahan limau kasturi,garam tomata dan SIAP!! haha,,simple me! XD


tadaaa!! nilah hasil ikan siakap masak stim ISz,,memang suka banyak kuah so buh banyak banyak air.. Jom ready untuk lunch! *tapi awal lagi.. cari idea masak benda lain lah pulak! hee 

psst psst : siapa yang nak try kaedah ni,silalah! simple dan sedap! lepas ni tak payah makan kat kedai dah,p kedai pon mintak dengan chef dia nak masak sendiri,, haha *selamat mencuba



14 lying to myself:

PeRdU cINta said...

masakan yang sangat sihat ni..bagus untuk mengurangkan kadar kolestrol yan tinggi dalam badan..good job la.. :)

istiqomah said...

@perdu : hehe,,kan,,kurangkan penggunaan minyak aka kolestrol :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap tu..nyum2...

istiqomah said...

@nuyui : sedap!! abes 2 pinggan nasi da :P

LYAfrina said...

yumm...kecur air liur tbayagkan rasa masak stim tu... nnti leh cuba jugak..

istiqomah ahmad rozi said...

@ LYAfrina hee,,selamat mencuba..hntar sekoq nanti :P

cikpinky said...

wiwittt

Iszieylyanziey Istiqomah said...

@cikpinky : tak setanding cheff bella la :P

hana hadi said...

simple tapi ok la sebab xbanyak bahan yang nak 'dibuang' nanti. hehe

~cik atin~ said...

tu diaaa. chef kita mai dah.. kne cube ressepi nih.. he3

Iszieylyanziey Istiqomah said...

@hana : kikiki,,kan ,,jimat! haha

Iszieylyanziey Istiqomah said...

@cik atin : haha,,chef try and error ! haha selamat mencuba XD

sya hassan said...

aish nampak sedap..dah la perot tgh lapar nie.. hihi.. is.. rumah kat penang katna? huhu

Iszieylyanziey Istiqomah said...

@sya : hee,,dekat bandar perda je,,bukit mertajam :)